Evangélikus Pedagógiai Intézet

● Számlázási és postacím: 1085 Budapest, Üllői út 24. ●  Központi e-mail cím: epszti@lutheran.hu

EGOT 2017 - Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója Bonyhádon

Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója Bonyhádon

Az Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója (EGOT) 2017. szeptember 29. és október elseje között került megrendezésre Bonyhádon. Az idei téma a „Hegyen épült város” volt. A Hegyi beszédben elhangzó Boldogmondások alapján témákat dolgoztak fel a diákok kis és nagy csoportos formában.
15 intézményünkből közel 220 diák vett részt a Nevelési és Oktatási Osztály és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola rendezvényén.
A jó hangulatú együttlét képeiből és diákbeszámolóiból itt adunk ízelítőt.

 

„Nagy várakozással és izgalommal készültünk erre az alkalomra a bonyhádi gimis segítőkkel. Pénteken már délelőtt megbeszéléssel indult a napunk. Főszervezőink beavattak minket a hétvége menetébe és kiosztották a feladatainkat.

A találkozón résztvevő diákokat 3 nagy kerületbe osztották, és ezeken belül mindenki a nyolc Boldogmondással foglalkozott. Minden segítő vezetőként is tevékenykedett a rábízott csoportban. Feladatunk az volt, hogy levezényeljük a szombati csoportbeszélgetéseket és a különböző témákban megfogalmazzunk egy-egy bennünket is kifejező úgynevezett tételmondatot. Végül ezeket a mondatokat összegyűjtöttük és összevetettük. Sok ötletes, rajzos illusztrációval színesítettük a megfogalmazásainkat.
Pénteken délben kezdődött meg a nagy hajtásunk: regisztráltuk a közel 300 diákot és kísérő tanáraikat, egyenpólót osztottunk és körbevezettük őket a kollégiumban.
Ebéd után a sportfelelős segítőnknél lehetett nevezni csapat-, illetve egyéni bajnokságra labdarúgás, röplabda, csocsó, asztalitenisz és lövészet sportágakban. Igyekeztünk minden problémát és kérést a lehető legjobban megoldani, teljesíteni.
Nagyon hamar elrepült ez a hétvége, amit együtt tölthettünk. Bár mindegyikünk egyaránt kivette a részét a kitartó rohangálásban, szervezésben, mégis jutott kellő idő a lelki feltöltődésre, éneklésre, barátkozásra is.

Reméljük, minden résztvevő maradandó élménnyel búcsúzott szeretett iskolánktól. Köszönjük a lehetőséget, hogy idén Bonyhád szervezhette ezt a találkozót.”
(A bonyhádi diáksegítők nevében írta: Kőmíves Kinga, 12.d)

 

EGOT 2017 ERKEZES HONLAPRA

„Újra megrendezésre került az EGOT (Evangélikus Gimnázium Országos Találkozója), amelynek a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium adott otthont szeptember 29. és október 1. között.
Az ott tanuló diákok és segítők nagyszerű programokkal várták az ország minden részéről odaérkező gimnáziumi tanárokat és diákokat.

Az összes evangélikus iskolát különféle vicces, zenei, filmes, ppt-s bemutatók alapján ismerhettük meg, majd az együtt töltött három nap további részében személyes kapcsolatot is teremthettünk egymással. Minden iskolából nagyon közvetlenek voltak a diákok, így könnyen új barátokra találtunk.
A mi iskolánkat 13 diák, 2 segítő és Vígh Roland igazgató úr képviselte.

Minden napnak megvolt a saját tanulsága, amelyek kialakításában és összegzésében nagy szerepet játszottak azok a lelkészek, akik nap mint nap több áhítatot is tartottak nekünk, és akiktől új dalokat is megtanulhattunk.
Két este folyamán is megmérettettük sporttudásunkat csapat- és egyéni sportban egyaránt. Iskolánk csapata nyerte a röplabdabajnokságot, egyik segítő tanárunk pedig a lövészeti versenyt.
Szombaton délelőtt az EGOT minden részvevője együtt ment a városközpontba, ahol a helyi kórház adománygyűjtése alkalmából „egészség-sétát” tettünk, támogatva ezzel a helyi kórházat.
A nap folyamán még sok feladat várt ránk: három csoportra bontva beszélgettünk adott témákról (másság, vallás, nemzetiség).
Minden csoportba más-más iskola diákjait osztották be, így jobban megismerhettük egymást.
Délután már közösen összegeztük a nap során felmerült gondolatainkat.
Az estét egy felejthetetlen koncert zárta, amit a Csillag Kórus adott elő Louisiana Double kíséretében, zárásként pedig az Ferenczi György és a Rackajam szórakoztatta az ifjúságot.
A vasárnapi napon sem unatkoztunk, sőt, nekem ez volt a hétvége leghasznosabb része, mert egy olyan fórumon vehettünk részt, ahol feltehettük kérdéseinket, vázolhattuk véleményünket arról, hogy mit is kíván az evangélikus ifjúság.

EGOT 2017 CSOPORTMUNKA HONLAPRA

Többen az oktatást szeretnék megreformálni úgy, hogy például kevesebb óraszámuk legyen a diákoknak,
és az információ alapú tanítás helyett készség alapút vezetnék be.
Sokan az iskolák felszereltségén javítanának, hogy a tanintézmény mindenki számára komfortos legyen.

Kérdéseinkre, kéréseinkre a válaszokat a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztályának vezetőjétől, Varga Mártától és a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium igazgatójától kaptuk meg.
A harmadik nap végére rengeteg új baráttal, tapasztalattal, élménnyel térhettünk haza.
Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskolának,
hogy ilyen színvonalas helyszínt biztosítottak az EGOT résztvevőinek és ilyen színes programokkal kedveskedtek a diákoknak. Gratulálunk minden iskolának a sportban nyújtott teljesítményükért.”

(a vendégdiákok nevében írta Bakos Boglárka, 11.B
Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola,
Gimnázium és Pedagógia Szakgimnázium)

  • Default
  • Title
  • Date
load more hold SHIFT key to load all load all

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com